Proč se nesmí s antibiotiky jíst mléčné výrobky?
Pravděpodobně jste se setkali s tím, že vám doktor předepsal antibiotika a při vyzvedávání v lékárně vás lékárnice upozornila, že nesmíte jíst mléčné výrobky. No jo, ale to říkají pokaždé, ale nikdy neříkají proč. Stačí jednou říct proč, a už bych si to pamatoval. Takhle ale ani není jisté, že to budu dodržovat, když netuším, proč.
Zkusil jsem se tedy zeptat, zda to platí po celou dobu, nebo jen v době podávání antibiotik. Dostal jsem ale jen neurčitou odpověď o možné alergii. Přišlo tak na řadu rychlé vyhledání na Googlu a pak přečtení vždy zavrhovaného příbalového letáčku.
Antibiotika a mléčné výrobky
A hned je důvod jasný: účinná léčebná látka v antibioticích se váže na některé prvky a tím se stává neúčinná. Jedním z nich je vápník, který je obsažen právě v mléčných výrobcích. Přesnější zdůvodnění najdete právě na příbalovém letáčku (nejedná se jen o mléčné výrobky). Například pro lék Doxybene je to přesně takto:
Vstřebávání doxycyklinu z trávicího ústrojí mohou snižovat např. ionty hliníku, a hořčíku (obsažené v lécích, které snižují žaludeční kyselost) a ionty vápníku (obsažené také v mléce a mléčných výrobcích a ve vápník obsahujících ovocných šťávách), přípravky obsahující železo, aktivní uhlí a cholestyramin. Doxybeneby se měl proto užívat 2-3 hodiny před užitím těchto léků nebo požitím uvedených poživatin.